Haber

Atakum Belediye Meclisi, Kurupelit Marina’nın doldurulması ve yeni marina yapılmasına ilişkin imar planının reddine karar verdi.

Atakum Belediye Meclisi, Kurupelit Marina’nın doldurulması ve yeni marina yapılmasına ilişkin imar planının oy çokluğuyla reddine karar verdi.

Atakum Belediye Meclisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kurupelit’te yapılması planlanan yeni mendirek imar planına ilişkin görüş talebi üzerine olağanüstü toplandı. Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci başkanlığında toplanan mecliste, Kurupelit Marina’nın doldurulması ve yeni marina yapılmasına ilişkin imar planı görüşüldü. Belediye Meclis üyeleri oybirliğiyle Samsun Kurupelit Tahkimat ve Dalgakıran imar planının reddine karar verdi.

KAMU KAYNAKLARIYLA İNŞA EDİLMİŞ BİR MARİNA

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Şehir İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, “Raporda mevcut marinanın neden sökülmesi gerektiği veya formunun neden değiştirilmesi gerektiğine dair bir tespit yok. Kamu kaynaklarıyla elde edilmiş bir yapımız var. Evet. Yanlıştır. Ancak zamanında detaylı incelemeler yapılsaydı bu sonuçlar ortaya çıkmazdı.” Sonuç olarak prestijiyle bahsettiğimiz noktada olması gerekiyor. Çünkü bu marina Atakum, Samsun ve bölge halkının kabul ettiği bir marinadır. Ancak içinde bulunduğu fiziki koşullar sağlıklı kullanımına engel olmaktadır. Dolayısıyla bugün sormamız gereken soru şu: Bu sağlıksız durumu ortadan kaldırabilir miyiz? Ancak bu “Raporda bu sorunun cevabı yok” dedi.

MEVCUT MARİNA İLE SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR

Memişoğlu, raporda, projenin gerçekleştirileceği alanda yapılan sondaj çalışmaları sırasında “Deniz suyu derinliğinin eksi 2 ile 4 buçuk metre arasında olduğunun tespit edildiğini” belirterek, Burada tarama yapılmalı ve aşağıdaki şekilde devam edilmelidir:

“Bu açıdan baktığımızda eğer yapılacak havuzda derinlik sorunu varsa ve dip taraması gerekiyorsa o zaman mevcut alanı tarayarak bu işi yapabiliriz. Raporda bahsedilen sorunlu yerlerden biri. Sazak Deresi’dir.” Akıntıyı engelleyecek bir yapı yapılarak sorunun büyük ölçüde önlendiği söyleniyor. Ancak burada alınacak tedbirlerle Sazak Çayı’nın ağzı dışarıda kalacak şekilde planlama yapılarak derenin mevcut alana akışı engellenebilir.”

“PLAJ TAMAMEN YOK OLACAK”

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hüseyin Talak, projenin hayata geçirilmesi halinde çevreye büyük zarar vereceğine dair teknik raporların bulunduğunu belirterek, “Yüzyılın 62’sine neden olacağına dair rapor aldık. -Atakum sahilinde 63 metrelik kazılar yapılarak gelecekte kum alanları oluşturulacak. Bu raporu Google’a sunduk. “Bunun üzerine düşündüğümüzde bu oymaların binaların cephelerine kadar uzandığını gördük. Bu çok önemli bir yıkımdır. Bu rapor, 2021-2040 yılları arasında 62-63 metrelik oymaların görüleceğini ve plajın tamamen yok olacağını ortaya koyuyor” dedi.

sultangazi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu